ÖĞRENCİ BİLGİLENDİRMESİ

Sevgili Öğrenciler,

Sizler toplumun geleceğini oluşturan fertlersiniz. Her ferdin kendine hitap eden hak ve sorumlulukların bilincinde olması gerekir. Haklarını bilen insan kendine ve diğerlerine adil davranılmasını bekler. Kendi yaşam yolculuğunuzda aktif rol almak , haklarınıza sahip çıkmak ve sorumluluklarınızı en doğru şekilde yerine getirmek için haklarınızı bilmelisiniz. Haklarınızı bilerek ve savunarak toplumda daha fazla adalet ve eşitlik için mücadele edebilirsiniz.

29.03.2024 35

Sevgili Öğrenciler,

Bilmeniz gerekenlerin başında eğitim hayatınıza dair hak ve sorumluluklarınız yatıyor . Bazı temel konulara yazımızda yer vereceğiz diğer hak ve sorumlulukları yazımızın sonundaki eklerden öğrenebilirsiniz.

 Ortaöğretim kurumlarında bir ders saati süresi 40 dakikadır.

 Dersler arasındaki dinlenme süresi 10 dakikadan, öğle arası dinlenme süresi ise 45 dakikadan az olamaz.

 Geç gelme birinci ders saati için belirlenen süre ile sınırlıdır. Bu sürenin dışındaki geç gelmeler devamsızlıktan sayılır.

 Okula devam zorunludur. Veliler, öğrencilerinin okula devamını sağlamakla yükümlüdürler.

 Günlük toplam ders saatinin 2/3 ü ve daha fazlasına gelmeyenlerin devamsızlığı bir gün, diğer devamsızlıklar ise yarım gün sayılır.

 Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilir.

 Öğrencinin devamsızlık yaptığı süreye ilişkin özür belgesi veya yazılı veli beyanı, özür gününü takip eden en geç 5 iş günü içinde okul yönetimine velisi tarafından verilir ve e-Okul sistemine işlenir.

 Zorunlu hâller dışında yazılı sınav süresi bir ders saatini aşamaz.

 Soruların, bir önceki sınavdan sonra işlenen konulara ağırlık verilmek suretiyle geriye doğru azalan bir oranda tüm konuları kapsaması esastır.

 Bir sınıfta bir günde yapılacak yazılı ve uygulamalı sınavların sayısının ikiyi geçmemesi esastır. Ancak zorunlu hâllerde fazladan bir sınav daha yapılabilir.

 Geçerli özrü olmadan sınava katılmayan, projesini vermeyen ve performans çalışmasını yerine getirmeyen öğrenciler ile kopya çekenlerin durumları puanla değerlendirilmez. Puan hanesine; sınava katılmayan, projesini vermeyen ve performans çalışmasını yerine getirmeyenler için “G” ve kopya çekenler için “K” olarak belirtilir ve aritmetik ortalamaya dâhil edilir.

 Öğrencilerin talebi halinde proje, performans çalışmaları ve sınav evrakı ders öğretmeni/öğretmenleri tarafından öğrencilerle birlikte bir defa daha incelenir.

 Öğrencinin, ders yılı sonunda herhangi bir dersten başarılı sayılabilmesi için; İki dönem puanının aritmetik ortalamasının en az 50 veya birinci dönem puanı ne olursa olsun ikinci dönem puanının en az 70 olması gerekir.

****Öğrenim süresi içinde ikinci defa sınıf tekrarı durumuna düşen öğrencilerin ders yılı sonunda okulla ilişiği kesilerek Açık Öğretim Lisesine veya Mesleki Açık Öğretim Lisesine kayıtları yapılır.

 70,00-84,99 arasındakileri teşekkür belgesi,

 85,00 ve daha yukarı olanları takdir belgesi,

 Ortaöğrenim süresince en az üç öğretim yılının bütün döneminde takdir belgesi alanları üstün başarı belgesi alırlar.

EBRU GÜZEL

PSİKOLOJİK DANIŞMAN VE REHBER ÖĞRETMEN

0/9/2023 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARIYÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK    https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/09/20230908-2.htm