YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

 Yiyecek İçecek Hizmetleri Dalı

 

12.06.2020 518

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı otel, restoran, kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları, vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hâle getirilip müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır. Turizm sektöründeki gelişmeler, toplumdaki sosyokültürel ve ekonomik değişimler, gıda üretim-tüketim zincirine teknolojinin dâhil olması; insanların birçoğunun ev dışında hazırlanmış yiyeceklerle beslenmelerine neden olmuş ve yiyecek içecek hizmetleri alanının hızla gelişmesini sağlamıştır.

 

Dünyada ve ülkemizde hızlı bir gelişim ve değişim gösteren yiyecek içecek hizmetleri sektörü önemli bir istihdam alanı hâline gelmiştir. Bu alanda; rekabet koşullarına ayak uydurabilmek için sektörün istediği yeterlilikleri kazanmış, dünya standartlarında hizmet verecek kaliteli insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.

Yiyecek içecek hizmetlerinin sunulduğu yerlerde, besinlerin hazırlanması ve servisinde görevli olan personelin yiyecek üretim hijyeni konusunda eğitimli ve bilgili olması hem hizmet verilen yerin kalitesi ve sürekliliği hem de tüketici sağlığının korunması açısından çok önemlidir. Bu ve benzeri nedenler kaliteli ara kademe insan gücünü yetiştirmeyi zorunlu hâle getirmiştir. Tüm bu gelişmeler programlarımızın temel beceriler odağında düzenlenmesini gerekli kılmıştır.

 

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Çerçeve Öğretim Programı’nda aşağıdaki dal yer almaktadır:

• Yiyecek İçecek Hizmetleri

Bu doğrultuda Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.

Bu programı tamamlayan öğrenciye aşağıdaki ortak bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır:

• Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda “meslek etiği ve Ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları” konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma

• Beslenme ilkeleri ve hijyen ile ilgili işlemleri yapma

• Temel yiyecek üretimi ve servisi ile ilgili işlemleri yapma

 Yiyecek İçecek Hizmetleri Dalı

• Mesleki yabacı dili kullanma

• Uluslararası özel çorbalar, sıcak ve soğuk soslar, patates garnitürleri, etlerin hazırlanması, et pişirme, balıklar ve su ürünleri, salata ve salata sosları, pilavlar, makarna ve makarna sosları, tatlı yapım teknikleri ve yeni yemek reçeteleri ile ilgili bilgi ve becerileri kazanma

• Yiyecek servisi, konuk masasında servis yapma

• Mutfak yönetimi, mutfağın planlanması ve kurulumu, mutfak organizasyonu, mutfakta sağlık ve güvenlik sistemleri, standart reçeteler ve maliyet kontrolü işlemleri ile ilgili bilgi ve becerileri kazanma

• Türk mutfağına özgü çorbalar, sebze yemekleri, kuru baklagil yemekleri, dolma ve sarmalar, makarnalar, et ve sakatat yemekleri, komposto ve hoşaflar, hamur ürünleri ve açık büfe ile ilgili bilgi ve becerileri kazanma

• Yemek gruplarının servisi, içecek servisi yapma

 

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI

 

Yiyecek İçecek Hizmetleri

Öğretim Programları

Öğretim süresi

LİSANS Gastronomi ve Mutfak Sanatları 4
Gastronomi 4
Konaklama İşletmeciliği 4
Konaklama ve Turizm İşletmeciliği 4
Seyahat İşletmeciliği 4
Seyahat İşletmeciliği 4
Turizm İşletmeciliği 4
Turizm ve Otelcilik 4
Turizm Rehberliği 4
Yiyecek-İçecek İşletmeciliği 4

Yiyecek İçecek Hizmetleri

Öğretim Programları

Öğretim süresi

ÖN LİSANS Aşçılık 2
Gıda Teknolojisi 2
İkram Hizmetleri 2
Kültürel Miras ve Turizm 2
Otobüs Kaptanlığı 2
Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri 2
Turist Rehberliği 2
Turizm Animasyon 2
Turizm ve Otel İşletmeciliği 2
Turizm ve Seyahat Hizmetleri 2

Kaynak: https://megep.meb.gov.tr/